Min trotjänare har gett upp

Förra veckan gick tiden visst ut för min gamla trotjänare. Jag tror det är sex år han har varit med mig nu, i ur och skur har han funnits där för att underhålla mig. När alla andra sviker har man alltid kunnat lita på honom, men nu är det alltså slut och det är dags att se sig om efter något nytt.

Jag talar såklart om min dator. Den första datorn till vilken jag köpte helt nya delar och som fungerade utan ett enda av de myriader problem som jag haft med tidigare datorer. Det började med mammas "kommun-dator" från Lap Power (vik hädan demon) till vilken inte en enda del var hel. Jag fattar inte hur fan det där jävla företaget ens kunde startas upp. Ingenting fungerade, jävla skit var vad det var. Men jag försökte, jag åkte på LAN och spenderade hela helger med att sitta och titta på när en hel hög med datorkunniga försökte lista ut varför datorn aldrig gjorde som den borde. Varje gång var det en ny sak som visade sig vara trasig, i slutändan var det ingenting på datorn som inte hade bytts ut! Men vid det laget hade den både blivit gammal och jag hade tröttnat på den, så jag köpte en kompis gamla dator då han köpt nytt. Från att den fungerat perfekt hos honom kom den till mig och alltihop kraschade, den fungerade bättre än Lap Power (vik hädan demon) datorn, men det var inte mycket bättre. Så efter mycket om och men tog jag mig i kragen och köpte mig en alldeles egen dator, köpte den i delar och fick hjälp med att bygga ihop och starta upp den, och den fungerade! Genom åren har den uppdaterats med lite blandad kompott, några hårddiskar, ett fräschare grafikkort och mer RAM-minne, men i grunden har det varit samma gamla P4PE, P4 2,4 GHz. En riktig trotjänare som sagt, han har varit med om det mesta och även om han inte alltid varit min allra bästa vän, så har han alltid hållit sig kvar.

Sådär, då var det slut med nostalgin. Tillbaka till verkligheten.
Vad som har hänt vet jag inte riktigt, men datorn startar inte längre när jag trycker på knappen, lite felsökning har visat att den får 0,1 volt när nätaggregatet är på, 0 volt när det är av och 0,4 volt när man trycker på datorn. 0,4 volt är inte 12 volt, så det är fel på antingen nätaggregatet eller moderkortet, nätaggregatet är antagligen billigt att skaffa nytt, så jag skulle kunna försöka få tag på ett sånt och hoppas på det bästa. Men det är dags att pensionera den här datorn nu ändå, så det får bli något helt nytt istället.
Vad det blir vet jag inte än, jag försöker leta så gott det går, men det är svårt utan internet hemma... Ja, jag sitter för tillfället på jobbet och skriver, förhoppningsvis sätter inte IT-avdelningen dit mig för att jag skriver privat blogg på jobbets datorer på en söndag...

Nu är det dags att åka hem, måste duscha, laga mat till matlådor och sätta mig i soffan och bara varva ner. För imorgon är det jobb igen, och framöver kommer jag vara i lägenheten varje dag efter jobbet och hela helgerna, det är ett måste om jag inbillar mig att jag ska hinna klart med det här i augusti/september. Kanske inte världens roligaste sommarsysselsättning, men det är ju faktiskt jävligt kul att renovera! :)


Det har hänt nåt, till slut

Jepp, det var längesen jag skrev något här nu. Det är helt enkelt för att det var längesen jag var i lägenheten och jobbade. Efter midsommar tappade jag stinget litegrann och kom inte iväg något, men nu har jag till slut fått arslet ur vagnen och varit dit och jobbat lite.

Planen var att jag skulle tvätta rent tak och väggar i hallen samt plocka ner det gamla badrumsskåpet. Sen hade jag tänkt riva mer tapet i rummet och ta bort tapetbården i köket. Planen följdes faktiskt också ganska väl.

Det första jag såg när jag kom in i lägenheten var passagen mellan rummet och hallen, alltså dörren och de två glasskivorna. Jag bestämde mig för att den skulle bort! Själva borttagandet gick förvånansvärt smidigt och efter en förmiddags jobb känns rummet och hallen genast mycket luftigare och större. Jag är mycket nöjd med resultatet:




Efter detta slipade jag alla träytor som ska målas i hallen och tvättade dessa samt tak och väggar, därav plasten på golvet - jag har inte börja måla än. Det känns bra såhär långt, garderobsdörrarna behöver fixas till lite innan de målas och toalettdörren är väldigt sliten, men jag tror en noggrann målning kommer göra underverk. Väggarna borde inte vara några problem att måla, och taket var mycket renare än jag trodde. Det är såpass rent att jag undrar om det ens behöver målas, men det återstår att se. Med tanke på att jag tagit bort avskiljaren mellan hall och rum kommer det synas mycket tydligt om jag endast målar ett av taken.

Nästa steg var att plocka ner badrumsskåpet, det gick också smärtfritt. Så nu är egentligen badrummet helt klart för målning. Bara jag vågar ta beslutet att måla det vill säga, det kvarstår fortfarande en misstänkt doft av "unket gammalt badrum" som får mig att misstänka mögel och/eller vattenskador :(

Badrumsskåp utplockat, märk vilken färg tapeten hade för länge, länge sen när den först sattes upp...


När nu badrum och hall kan ses som färdiga för målning tyckte jag att det var dags att ge mig på köket litegrann också, tapetbården fick sig en omgång. Jag provade att spraya vatten på bården och sedan skrapa bort den med en liten spackalspade, från början gick det mindre bra och jag fick med delar av den övermålade tapeten under. Men jag listade ut att bården var för vattentät så jag slipade ner den med ett rejält grovt sandpapper för att vattnet skulle sugas upp bättre, jag lät även det hela marinera längre än jag gjorde från början. Och vilken skillnad! Det var som att skrapa smör från en smörgås, allting släppte helt utan problem. Mycket skön känsla i jämförelse med mardrömmen i rummet... Som för övrigt inte kommer vika sig för samma taktik, eftersom det är hela gipsväggar med tre lager tapet. Det blir för stora ytor för att blöta upp dem ordentligt och gipsväggarna skulle antagligen ta stryk av vattnet. Jag får jobba med kniven och tålamodet.

Bården borta:


Apropå tapeten i rummet, här är en liten uppdatering av hur det går med den:




Här syns tydligt mina problem med flera lager tapet på bild 1. Ibland följer ett lager med, ibland tre, ibland två. Irriterande, och det har tvingat mig att välja tapet istället för målning, eftersom det är snäppet lättare att komma undan med ett halvtaskigt underlag vid tapetsering än vid målning (= mindre spackling, slipning, spackling, slipning, spackling...).


Jag spenderade också mycket tid med att bära ner skräp och andra grejer till förrådet för att lösa ut mer plats att jobba på i lägenheten, så nu börjar förrådet bli fullt istället. Måste åka till tippen med lite grejer nån dag. Till råga på allt krånglade hissen på lördagkväll, precis när jag hade som mest grejer att bära ner, så jag har fått lite motion också, tio vändor upp och ner för sex våningar trappor. Det är inte fy skam...


RSS 2.0