Sammanträffanden?

Jag blir galen på alla sjuka sammanträffanden i livet.
Tidigare idag satt jag och letade lite bilder på google till Firefly, en av mina favoritserier, så hittade jag en intervju med tjejen som spelar Kaylee, där hon pratade om sin kommande roll i Stargate - Atlantis, en annan serie jag gillar. Tänkte inte mer på det annat än att det var en kul grej. Så nyss knäpper jag på teven för att spela lite tvspel, kikar igenom kanalerna före bara för att. Hamnar på sexan där ett avsnitt Stargate - Atlantis visas... Ja ni kan väl gissa vem som dök upp i bild. Helt sjukt.

Ättika, pengar och ångest

Bah, ättikabehandlingen kommer ta mycket längre tid än jag hoppades. Jag har varit och kikat i lägenheten och fortfarande, trots en stark  ättikastank, så bryter röklukten igenom. Så nu tror jag planen är att låta den stå tills den förångats helt... men det lär ju ta ett par år. Så jag får väl avbryta när jag tröttnat på att bara gå och släpa fötterna efter mig.

Jag fick idén att måla över våtrumstapeter och golv i badrummet, "det borde ju finnas någon färg som passar" tänkte jag och började gilla idén. Gick till den lokala färgaffären och försökte få lite råd, alltid svårt att få svar när man inte vet vad man ska fråga, så det gick ju sådär halvdant. Jag kom iallafall fram till att måla på våtrumstapeten inte stöds av någon målare eller färgaffär. Det kan gå bra, det kan gå åt helvete... Så det kanske inte är så smart att prova.
Men färg för att måla över alltihop skulle kosta mig en dryg tusenlapp, nästa "billiga" alternativ hamnar närmare en tiotusenlapp istället, så visst fan vore det skönt om jag kunde måla istället.

Jag måste kolla med bostadsföreningen om stammarna är nyligen bytta eller renoverade också... För nu har jag minsann lärt mig vad stammar är! Från att aldrig veta ett dugg vad det snackas om och anta att det har något med husets "stammar" som i reglar och bärande väggar att göra, till att med hjälp av google lära sig att det är avlopp, vatten och el man pratar om. De kan också ha egna stammar, vattenstam, elstam och avloppsstam, typ. Det är inge kul om jag nu gör något med badrummet och det sen kommer fram att nästa år ska stammarna minsann bytas, i vilket fall mitt badrum måste rivas ut igen.

Sen är den stora frågan om jag vågar göra badrummet själv, på ett "fackmannamässigt vis"... eller om jag ska fega ur och hyra in nån, att anlita någon dubblar ju genast priset, och den tanken gillar jag inte.

Fan jag önskar jag kunde lita på att det funkar att måla, bara måla allting vitt skulle göra det så mycket bättre. Problemet med målningen är att mjukmedlet i plasten kan vandra från plasten till färgen och hindra färgen från att torka ordentligt, vilket resulterar i en konstant kladdig vägg.

Bah... och inte vet jag riktigt vad jag ska göra med kök, rum och hall heller. Hallens väggar är det teoretiskt möjligt att bara måla över tapeterna och låtsas som inget hänt. I köket måste det dock rivas, alternativt försöka spackla utanpå den nu övermålade tapeten, vilket låter jäkligt dumt. Rummet måste också rivas, så det är väl på nåt sätt några säkra punkter. men vad ska jag göra när jag klöst ner tapeterna? Måla eller tapetsera? Målning kräver antagligen mest underarbete, men det är nog ingen större skillnad. Tapeter kanske jag är värdelös på att sätta upp, målning känns svårare att misslyckas med.

Och allt det här sitter jag och grubblar på innan jag ens genomfört den stora tvättningen och sett hur saker och ting ser ut rena :)

Oh just ja, fönstren behöver lite jobb, några karmar som packat sina saker och rest till fjärran land, en antaligen på grund av att fönstret stått öppet länge och det snöat och regnat in, vattenskador... aldrig bra. Skit också...

Jaja... man kan väl säga att det går framåt. Jag tog ut den enorma högen med reklam idag och satte upp en "ingen reklam tack" skylt - ett problem mindre iallafall *tummen upp*.


Nu ska jag leka med nåt spel, har inte bestämt vilket, imorrn blir det första spaningen på vad Finspång har att ge i uteliv, dubbeldans på hotellet, en våning disco, en våning dans. Eller som jag är rädd för, en våning Öppna Förskolan och en våning Jurassic Park. Hade jag varit religös hade jag bett er be en bön för min skull.

Arbetet har inletts

Jepp, utan att ha någon som helst koll på vad jag gör har jag bestämt mig för att börja med ett experiment i röksanering. Lägenheten luktar ju allt annat än parfym, och jag har läst och hört från flera källor att ättika ska kunna ta bort röklukt. Hur bra det fungerar, eller hur länge det håller, har jag ingen aning om. Men det är värt ett försök.
Så idag ställde jag ut totalt 9 dl 24% ättika på tio väl valda positioner i lägenheten för en ordentlig marinering. Hur det fungerar, får jag se på onsdag eftermiddag när jag ska dit och inspektera. Jag har lite dåligt samvete för att jag inte fullföljde min idé att knacka på hos grannarna och meddela att det kan börja lukta fan ur min lägenhet, i vilket fall de då bör ringa mig och be mig vädra ur istället för att ringa polisen och be dem plocka bort liket som verkar ligga där inne... men förhoppningsvis så smiter inte doften ut i trapphuset eller in till grannarna.

Efter ättiksmarineringen är det tvätt som gäller, rejäl skrubbning med diverse hälsovådliga produkter är planen. Med lite tur blir det plus ättikan det som tar kål på röklukten, med lite otur räcker det inte utan jag måste förlita mig på målning och omtapetsering för att bli av med den. med ännu mer otur räcker inte heller det och jag får i panik börja vända mot mer professionella alternativ som ozonbehandling eller något liknande.


Håll ut goda vänner, jag kommer nog lista ut hur man skriver intressanta blogginlägg om några veckor...

Stockholm 22/5-24/5 2009

I helgen var jag upp till Stockholm för ännu en helg med "manligt" tema; kött, öl, tv-spel och full fart på krogen. Detta var den fjärde i ordningen (tror jag) och som alltid var det mycket lyckat.

Vi hamnade på Chaplins Bar och Lounge på fredagen - efter en liten fadäs innefattande ett rep, en jäkligt korkat planerad kö, och en ännu mer korkad vakt, men vem klagar? Kvällen blev ju finfin ändå och jag har ingen som helst aning om Göta Källare hade varit "bättre". Lite sång, lite dans, lite .. ja, det var kvällen i ett nötskal. Mycket lyckad, humöret på topp och glädjemätaren i taket. Fyra pers på karaokescenen till tonerna av Bon Jovis It's My Life.
Lördagen inleddes med grillning, och det omtalade "manliga temat" kom i spel på riktigt då ett kilo ryggbiff konsumerades tillsammans med ~50 gram smör och lite potatis på sidan av. Och öl, en eller två eller kanske tre... Vi följde upp med singstar, vilket kanske inte alla gånger ses som särskilt manligt, speciellt inte när låtar som "Girls just want to have fun" och "It's raining men" rullar... Men vem har nånsin brytt sig om sånt? ;) Tiden rörde sig framåt, som den har en tendens att göra, och vi tog oss ut på gatorna. Första stopp Söderhov (eller hur det nu än kan tänkas stavas, vem fasen läser skyltar?) för en liten mjukstart på kvällen. Därefter tog vi oss vidare till nånstans-jag-inte-vet-var-men-kö-var-det vilket genast ledde oss tillbaka till igenkänd mark utanför dörren till Chaplins. Fantasilöst kan man tycka, bekvämt tycker jag. Även lördagen var åtminstone lyckad, trots att vi eventuellt var lite slitna och hade tappat en viss mängd endorfiner från dagen före. Denna gång åtta pers på karaokegolvet till tonerna av Bon Jovis It's My Life, vi ynglar av oss...

Utan några smaskiga detaljer nöjer jag mig med att konstatera att det var en lyckad helg, mycket trevlig.

Namn värda att hedras (med enorma reservationer för dåligt minne...):
Me, myself and I (obviously), Ola, Dennis, Daniel, Joyce, Isabelle, Daniel, Petter, Gustav, Chris, Madde...
Ber om ursäkt till alla er som känner er utelämnade, jag vet att jag missat flera av er. Men jag lovar att bli bättre på namn.

Bilder finns alltid nånstans, om någon hittar något foto på nån dräggig fylltratt som liknar mig, ta för givet att det är jag och skratta en stund åt det hela. Så gläds jag av att ha förgyllt er dag.


Ja sådär... det var väl första inlägget "om mitt liv"... känns något underligt att sitta här, men kanske blir det en vana av det till slut.

Till nästa gång.

Planen - Del 1

Jag ska sätta mig och planera själva renoveringen när jag får tid nån gång, ska även leta rätt på tips och råd inför renovering. Eventuellt försöka få lite siffror för vad det skulle kosta om det är något jag inte vågar göra själv.

Efter första inspektionen har jag iallafall kommit fram till dessa punkter:


Rummet



Golv
Parkettgolv, ser ganska okej ut. Ska först och främst rengöras och skrubbas. Sen behöver det eventuellt slipas.

Väggar
En betongvägg, tre gipsväggar. Texturerade tapeter, alltså tapeter med mönster som så att säga "sticker ut" från tapeten. Väldigt nerfläckad och skadad och massvis med hål från både skruv och spik. Det stora problemet med texturen är att det inte går att spackla över hål och skador och sedan måla eller tapetsera över. Min gissning är att allt måste rivas ner.

Tak
Smutsigt och missfärgat, måste tvättas och kanske även målas. I övrigt inga större problem.

Fönster
Några lister som måste fixas, persiennerna behöver bytas ut. Fönsterhakar och lite andra småsaker behöver fixas. Färgen verkar okej.

Dörr
Eventuellt ska jag ställa ner dörren i förrådet, dörrkarmarna ser inte helt fräscha ut så de behöver kanske målas om.


Köket




Golv
Plastmatta i en ljus "fejk-parkett" stil, ser helt okej ut. Förhoppningsvis räcker det att tvätta av den.

Väggar
Här två betongväggar och två gipsväggar, med störst yta för betongväggarna. Övermålade tapeter, med en extra tapetbård halvvägs upp på väggen. Kommer troligen även här vara tvungen att riva ner, om det inte går att fuska med spackel och måla över på nåt sätt. Det hela ser inte enormt illa ut och skulle kunna lämnas, men det finns några hål och lite ojämnheter.

Tak
Samma historia som taket i rummet, kanske räcker med en tvätt, kanske behöver målas.

Fönster
Även här ungefär samma som i rummet, persiennerna ser dock lite bättre ut.

Köksbänk
Bänkar av laminatskivor, fula som stryk, dessa måste bytas ut mot nåt trevligare i riktigt trä. Väggen är vattenskyddad med hjälp av nån hemsk plastskiva som sitter halvt fast. Aboslut bäst vore om det blev kaklat, men om jag lyckas göra det är en annan fråga. Skåpluckorna behöver målas om, lite nya finare handtag vore inte helt fel.

Vitvaror
Kyl och frys är helt nya, jättefina. Spisen är äldre, men ren och fin, ser ut att duga. Det finns plats för diskmaskin, men det kommer jag inte skaffa.


Hallen

Golv
Samma golv som i köket, ser ut att vara okej.

Väggar
Två i gips/trä och två i betong. Flera skruv och spikhål, en halvdassig tapet som behöver tapetseras över eller målas över, vad som än kan tänkas funka bäst.

Tak
Samma historia som i rummet och köket.

Garderober
Det finns fyra garderober med inte alltför inspirerande insida, kommer antagligen byta ut "inredningen" i dessa. Dörrarna är också väldigt hårt åtgångna, handtagen har ramlat av eller gått sönder.


Badrummet



Badrummet är ett stort problem, det ser värre ut än jag inbillade mig när jag bestämde mig för att ta lägenheten, det luktar även gammalt unket badrum. Något som förhoppningsvis beror på oanvända avlopp... Våtmatta och våttapet, inget kakel. Risken är att det blir dyrt, dyrt, dyrt...

Golv och väggar
Fläckvist rejält missfärgade. Borde egentligen bytas ut mot nytt eller kakla alltihop. Element och vattenledningar är målade i en hemsk, vitbeige, smutsgul färg. Det finns ingen taklampa, endast ett lysrör i badrumsskåpet. Det måste fixas, eftersom badrummet inte har några fönster blir det väldigt mörkt utan rejäla lampor.

Toalett, handfat, badkar
Ser tillräckligt fräscha ut. Vill kanske byta badkar mot dusch. Det beror på vad som kommer fixas till där...



Det första steget i renoveringen är att testa ättika för borttagning av röklukten. Tanken var att jag skulle göra det över helgen som varit, men det blev tidsbrist och jag var tvungen att skjuta upp det. Det kommer göras de närmaste dagarna, uppföljning följer...

Grisar flyger, elefanter är rosa, helvetet har frusit till is...

och jag har startat en blogg...

Efter att ha lagt alldeles för mycket tid på att försöka skapa ett eget tema har jag insett att om jag nånsin ska skriva något i bloggen måste jag börja med ett standardtema. Eventuellt orkar jag göra något personligt i framtiden, om det ens finns någon framtid för den här bloggen.

Såå, vad gör jag här då?

Lite historia kan vara på sin plats. De senaste fem åren har jag pluggat på Linköpings universitet, något som "avslutades" med ett examensarbete på Siemens i Finspång hösten 2008. Därefter fick jag en chans att fortsätta arbeta med projektet som mitt examensarbete låg inom, vilket snart ledde till vikariatet jag för tillfället innehar.
Under den största delen av studietiden bodde jag i studentkorridor, på Alsättersgatan i Ryd, mitt i student-smeten. Inför mitt examensarbete bestämde jag mig dock för att byta boende och bytte upp mig till en trea delad med en kompis, mer plats, färre utbytesstudenter från Indien och diskmaskin är bara några väl vägande fördelar. Planen med trean var att vi skulle bo där de sista månaderna av våra studier för att sedan flytta varhän jobben finns, och det var väl ganska precis vad som hände. Jag fick nys om möjligheten att fortsätta på Siemens och bestämde mig tidigt att flytta eftersom jag var duktigt trött på att pendla fram och tillbaka till Finspång varje dag, total restid per dag var strax under tre timmar.
Så medan alla andra som går från Linköpings Universitet till Siemens i Finspång flyttar till Norrköping bestämde jag mig för att flytta till Finspång... Lägre hyror, lediga lägenheter och mer fritid var de största anledningarna till att jag höll Finspång som ett alternativ.

Jag började leta lägenheter, från början både i Finspång och Norrköping, men snart nog tröttnade jag på att försöka hitta rätt bland Norrköpings hundra hyresvärder och sjutton områden, för att inte tala om minst ett halvårs väntetid för att ens få en kartong på gatan att bo i. Snabbt nog fiskade snålfarfar upp ett erbjudande om varannan månadshyra i rabatt under det första året, något som jag såklart såg som väldigt attraktivt så jag planerade in en visning och tittade på några lägenheter. Tre försök senare hittade jag någonting som jag skulle kunna beskriva som en guldklimp i en hög med skit, och jag bestämde mig, förblindad av guldet tyckte jag mig kunna ignorera skiten runtomkring. Ack så fel jag hade.

Jag flyttade in och började fixa, kände mig nöjd och glad med den förvånansvärt fina lägenheten och planerade att bo kvar åtminstone ett år så jag kunde utnyttja hyresrabatten till fullo. För den intresserade finns bilder på den omöblerade lägenheten här (navigera mellan bilderna med pil till vänster). Jag bodde i den här lägenheten i några veckor innan jag började ana oråd, och efter någon månad var tålamodet helt på upphällningen. Tyvärr var det svårare än jag trodde att hålla guldklimpen ren från all skit som rann förbi alldeles runt hörnet... Två månader efter inflyttning föll droppen som fick bägaren att rinna över.

Utan att detaljera allt som hände och på något sätt peka ut någon kan jag säga att idioten i lägenheten bredvid öppnade sin lägenhetsdörr, ställde kastruller på alla spisplattor och vred på värmen för fullt, bröt av vattenkranen så det sprutade vatten över halva köket, vred på ugnen och öppnade ugnsluckan, varpå han prompt gick och la sig och sov. Av någon anledning hade föregående hyresgäst lämnat en brandvarnare i ett kökskåp i idiotens lägenhet. Och framåt fyra på natten hade den fått nog och gjorde sitt bästa föratt väcka honom. Det tog inte lång tid för mig att vakna och undra vad det kan tänkas vara som tjuter precis som en brandvarnare, och om det kanske har något med röklukten i min lägenhet att göra. Jag drog på mig kläder och skyndade ut i trapphuset, vid det här laget misstänkte jag självklart redan idioten men någonstans fanns väl förhoppningen att han bara var lite lagom dum i huvet, och inte fullkomligt intelligensbefriad. Jag fick agera rökdykare när jag öppnade min dörr och såg röken bolma ut ur grannens lägenhet, fick bort kastrullerna från spisen och stängde av de plattor vars vred inte var söndervridna, gjorde ett halvengagerat försök att väcka idioten som låg och snusade som om inget hänt - i sin vid det här laget till 1,5 meter från taket rökfyllda lägenhet, innan jag ringde 112 och övertalade telefonisten att skicka någon att titta på det hela.

Måttet var rågat, mitt tålamod var slut och jag satte mig klockan fyra på natten och sökte efter andra lägenheter, i både Finspång och Norrköping. Ganska snart insåg jag dock, igen, att en lägenhet i Norrköping kräver längre förvarning än en vecka, om man nu inte vill bo i samma skit som jag för tillfället bodde i. Jag spenderade de närmaste dagarna med att tjurigt svära över vilka idioter det finns i världen och frenetiskt försöka hitta en ny hyreslägenhet till inte alltför hög hyra. Då tålamodet hade brustit började jag även nu att vända och vrida på mina tidigare tydliga regler gällande lägenheter, från att bara leta hyresrätter jag enkelt skulle kunna flytta från vid behov började jag dras mot bostadsrätter. En bättre garanti på vettiga grannar och ett lugnt område gjorde bostadsrätter mycket attraktiva. Efter en del rotande lyckades jag få tag på en som faktiskt var ledig, tyvärr var föregående hyresgäst rökare, och lägenheten beskrevs som ett renoveringsobjekt. Jag gav den en chans och begav mig iväg på en visning. Visningen ledde till information och idéer. Information ledde till jubel från snålfarfar. Idéer ledde till inbillning om kompetens. Slutresultatet blev en till bostadsrättsägare i landet. En bostadsägare som tagit på sig att renovera sin lägenhet själv. En liten pojke som kanske blivit tvungen att växa upp ännu lite mer. Bilder på renoveringsobjektet finns här.

För er som inte hängt med, eller helt enkelt inte orkat plöja igenom all förbannad text, så avslutar jag med att förklara att denna lägenhet - och renoveringen av den - är vad den här bloggen först och främst kommer handla om. I andra hand kommer mitt trevande försök till att leva i Finspång och i tredje hand allt annat skräp som jag kan tänkas få för mig att skriva om. Jag bor alltså fortfarande kvar i min lilla guldklimp, mitt i skithögen, men jag är på väg nånstans.

Med ett bestämt ämne kanske jag till och med kommer uppdatera bloggen regelbundet...

RSS 2.0