Nedräkningen har börjat

Då var det sista dagen med internet då. Kommer inte ha internet hemma i september, ska försöka få igång internet i nya lägenheten till oktober när jag flyttar. Jag ska försöka uppdatera bloggen från jobbet, det är ju trots allt först den här veckan jag kommer börja med saker som faktiskt kommer synas.

I och med det här börjar också nedräkningen för flytten, nu har jag bara fyra veckor kvar att jobba på. Det bådar inte alltför gott med tanke på hur mycket jobb som finns kvar. Men jag kommer klara det.

I helgen blev det städning, spackling och slipning, flera gånger om. Idag ska det tvättas och lagas storkok här hemma, kanske städar litegrann också. Så ingen renovering idag, men i veckan kommer det sista underarbetet göras klart och i helgen ska jag måla tak. Gällande golvet i rummet har jag nu bestämt mig för att köpa nytt golv, lacken är tillbakalämnad så jag spenderade åtminstone bara ~800 kr på att förstöra golvet. Vad som gäller efter alla tak är målade är att först måla garderober i hallen, sedan tapetsera rum och hall, sedan lägga golvet i rummet, sedan måla badrummet, sedan måla väggar och luckor i köket och sist av allt bygga bänksskivor, kakla köket och lägga in nytt golv i kök och hall. Efter det är det detaljer kvar som jag antagligen måste ta efter inflyttning.

Saker och ting känns bra, det kommer bli rörigt och lite virrigt, men det känns bra.


Lagom i tid för den stora kostnaden för färg och tapet har jag också till slut uppnått en mycket gammal livsmilstolpe - Idag sprängde jag för första gången i mitt liv 100000-kronorsgränsen på sparkontot. Härmed förklarar jag resan mot miljonen officiellt påbörjad! :D

Ett varningens ord: Jag kommer vara en mycket odräglig miljonär, så se till att njuta av mitt fattiga sällskap medan ni har chansen.

Ännu en försening

Jag måste skärpa till mig när det gäller uppdateringar här...

Såå, jag har gjort något i lägenheten. Den här gången var det golvslipning, som blev av lite spontant sådär. Och det såg ut att fungera riktigt bra också, ända fram till jag slipade sista gången med den fjärde graden av slippapper. Fyra olika papper, totalt 10 vändor fram och tillbaka över golvet, utan att jag såg vad fan jag gjorde med golvet! Man blir ju tokig för mindre.

Jag hade hjälp av en arbetskamrat, Niklas, och inte heller han såg det hela. Jag antar att vi var för upptagna med att leka med verktyg vi inte använt tidigare för att se att hela golvet blev randigt...

Jaja, börja från början.
Jag bestämde mig på måndagen att jag skulle minsann slipa golven, så jag åkta till den lokala färgaffären (Ödmans) och bokade maskinerna som behövs för golvslipning. So far so good... På fredagen åkte vi och hämtade alltihop, en valsslip, en kantslip och en skruvslip, en bunt med papper, en dunk lack och lite andra tillbehör. Nu jäklar skulle det bli slipa av!
På lördagförmiddag var det lite startproblem, säkringarna höll inte, det fick jag lösa genom att koppla in maskinen på kylskåpets 16 A säkring. Ett litet problem, men det gick ju smärtfritt att lösa. Jag drog igång med valsslipen och började gräva mig genom lacken i parketten. Det var otroligt nervöst. Maskinerna låter som ett mindre krig och öronpropparna kändes helt plötsligt väldigt prisvärda. Men jag kom igång och hann slipa en del innan Niklas dök upp och tog tag i kantslipandet. Sen körde vi hela dagen lång, jag fräste undan de stora ytorna och han tog hand om kanterna. Grannarna lär hata mig...
När dagen hade gått var vi båda ganska nöjda med resultatet, det såg schysst ut, jag var riktigt glad över att det gått så bra. Vid det här laget var det finaste slippappret kvar, en runda med valsslipen och en runda med kantslipen, sen skulle det vara klart. Jag valde att vänta med det till söndag då klockan var 18.00 och jag ville vara snäll mot grannarna.

När jag sedan kom tillbaka på söndagförmiddag körde jag igång direkt, utan att se några konstigheter i golvet. Jag gick ett varv med det finastre pappret och tog fram skruvslipen som skulle "fixa till det sista". Först då började jag ana oråd, det var linjer utefter hela golvet efter valsslipen, men det var ju väntat med den sortens golv jag hade, det var det skurvslipen skulle fixa till. Tänkte jag. Önskedrömmar.
Det tog inte lång tid innan jag förstod att skruvslipen (som för övrigt var helt galet kul att köra, sjukt svår att kontrollera, jag lyckades smälla upp ett stort hål i gipsväggen när jag tappade kontrollen över den...) inte skulle orka med att slipa ner de linjer som skapats. Humöret började svikta - Hur djupa var egenligen dessa linjer, och varför i helsike hade de uppstått?

Jag vände på valsslipen för att kika lite, hade en liten misstanke om att den var felinställd, och hoppades väl att det betydde att affären var skyldiga att fixa golvet åt mig. Men sån tur hade jag inte, vad som hänt var att det ena hjulet, det som är gömt under maskinen, hade samlat på sig ett 2 mm tjockt lager skit, lack blandat med sågspån. Och det hade gjort att slipen gått snett, och jag blev väldigt oroligt över hur snett den faktiskt gått.

Fortfarande med en något positiv inställning till det hela skrapade jag bort beläggningen från hjulet och drog igång slipen igen - Det var ju bara en fråga om att slipa ner golvet så linjerna försvinner...

Och nu spårade det hela ur på riktigt. Jag hann gå halva golvet, med ganska okej resultat, en del av linjerna försvann faktiskt, och sen dog maskinen. Slut, död, ostartbar. De som känner mig vet vad för humör jag blev på vid det här laget...
Men jag ringde iallafall till killen jag hyrt maskinen av, han hade varit snäll nog att ge mig mobilnumret och lova att hjälpa till om något gick fel, trots att det var helg. Han kom över och plockade isär lite grejer för att hitta ett kabelbrott, snabbt fixat. Tyvärr hade det ändå tagit två timmar innan han kunde komma över, redan en avsevärd försening så jag var vid det här laget lite stressad.
Jag körde igång maskinen igen och slipade klart andra halvan av golvet. Men linjerna var kvar, jag gick ner ett steg i papper och körde en gång för att verkligen få bort mina diken. Ett varv, linjer kvar, två varv... Hål i golvet... Jag gick igenom det översta lagret på tre ställen, tre små hål till lagret under. Allt annat än snyggt. Jag var självklart tvungen att avbryta, att slipa mer vore idiotiskt. Men hade jag fått bort de hemska linjerna? Nej, självklart inte. Så i slutändan har jag lagt en hel helgs jobb på att förstöra ett golv...

Allt annat än kul, men jag antar att jag lärt mig något av det hela. Och det är inte alltför dyrt att slänga in ett billigt laminatgolv. Men visst fan hade det varit mycket mycket roligare med ett snyggt parkettgolv som jag slipat själv!

Dilemmat jag har nu är om jag ska försöka lacka golvet och se hur det blir, och köpa nytt golv om det blir dåligt, eller helt enkelt lämna tillbaka lacken (kostade en tusenlapp) och köpa nytt golv direkt. Det är möjligt att jag kan leva med ett randigt halvtaskigt slipat golv... men jag känner mig själv för väl för att vara så blåögd att tro jag inte kommer tänka på det där förbannade golvet varenda dag...

Jag har inte tagit något beslut än, men jag har försökt spackla över hålen med lite linoljespackel. Tyvärr tror jag det var fel färg, och jag har inte sett resultaten efter torkning än.

Ingenting går att göra utan misstag, motgångar, problem eller allmänt trassel. Men det här trodde jag faktiskt jag skulle klara.

Här har ni lite bilder på golvet efter slipning. Det mest irriterande är att utan de förbannade ränderna och hålen ser golvet jäkligt fint ut, om jag ändå fattat vad som var på väg att hända tidigare. Linjerna syns mer i verkligheten än på bilderna också... Fototrolleri som vanligt, än mer blir det här då bilderna är små. Man måste också ha i åtanke att alla skavanker framhävs när man lackerar.








Aja, där har ni första stora misstaget. Gotta er åt det nu...

En mycket försenad uppdatering

Jo jag har latat mig när det gäller bloggen länge nu, vet inte riktigt varför den har känts tråkig men så har det varit iallafall.

Tänkte därför slänga in en uppdatering nu, med lite bilder från lägenheten. Så syns det iallafall att jag lever.


Vad som har hänt är att jag fått bort all tapet utom det understa lagret i rummet, jag har även tagit bort tapeten i hallen och tvättat alla ytor i köket. Nästa steg är att spackla och slipa ojämnheter på alla väggar, sedan ska taket i rummet tvättas. Jag väntar med det eftersom det kommer bli mest spackelslipning i rummet. När det till slut är gjort ska taket i rummet målas och golvet slipas. Medan parkettgolvet lackas/torkar, slipas igen och lackas/torkar sista gången ska kök och badrum målas, därefter ska hall och rum tapetseras och sist ska köket kaklas och nytt golv läggas i kök, hall och badrum. Över detta blir det också en del småjobb strösslade.

Jepp, "nytt golv" i badrum, kök och hall. Jag har bestämt mig för att lägga in en trall på golvet i badrummet för att dölja det hemska golvet. Enkelt att göra och sabbar inte fuktskyddet på något sätt. Man får leva med att trallen behöver lyftas ur och golvet under göras rent ett par gånger om året. Men med så liten yta och trall i delar som lätt lyfts upp ser jag det inte som något problem. I kök och hall kommer jag lägga in nåt sorts laminatgolv, troligtvis, det beror på hur ful den nuvarande mattan är när allt är klart.

Nu har jag även slarvat bort en helg till eftersom jag valde att åka hem till Hälsingland och svågerns 35-årsfest, men det var en mycket trevlig helg så det var värt det. Jag inbillar mig att jag kommer hinna klart innan det är dags att flytta in... Jag får dock acceptera att jag får leva hela september utan internet hemma, någon inflyttning i augusti är inte möjligt. Men i slutet på september blir det dags. En och en halv månad...

Någonting oroande som jag upptäckt är att valvet till köket var otroligt fult spacklat, jag gick på det med kniv och slippapper för att jämna ut det hela, vilket medföljde att stora delar av "utjämningen" av valvet föll av. Så för tillfället är det en skarp kant istället för en avrundning på ena sidan.

Antingen jämnar jag ut detta och behåller valvet, eller så sågar jag ut hela historien och gör om det till en fyrkantig öppning istället. För tillfället lutar jag åt den andra lösningen, men det handlar väl om hur jag hamnar i tiden och hur mycket jag orkar ta mig för...


Här följer lite bilder på spektaklet:

Slutresultatet av tapetrivningen i rummet, det absolut första lagret tapet som satts upp i lägenheten är framme, på denna tapet syns den första spacklingen, som till 90% är intakt. Endast en viss mängd spackling borde krävas för att få det här tapetserbart.


Här syns det näst understa lagret tapet i hallen, det var såpass enkelt att få bort tapeten till dett stadie att jag nöjde mig med det. Röklukten bör minska tillräckligt så här.


Avslutningsvis kommer lite bilder på de ovärderliga verktyg jag använder mig av:

En gammal Volta dammsugare, inte särskilt mycket fart i den, men det räcker så länge man tömmer påsen med jämna mellanrum.


När renoveringen är klar kommer det vara dessa två älsklingar som räddat min rygg, mina armar och resten av min kropp från att falla i bitar och/eller gå av på mitten. Till vänster ett skaft med munstycke för fästning av sandpapper, ovärderlig för slipning av större ytor, detta skaft kommer även användas för målning av tak och andra större ytor (dörrar) som ska rollas. Till höger står skaftet med tvättsvampen som används för att tvätta tak och väggar, även detta mycket bra att ha när större ytor ska tvättas, även om munstycket är krökt på ett något otillfredsställande sätt.


Här har vi en salig röra av verktyg. Slagborr, skruvmejslar, såg, hammare, vattenpass, tänger, kniv, ja allt jag kan tänkas behöva när jag far omkring i lägenheten.


Sådär, det var en liten uppdatering. Det närmaste som kommer hända är inte så värst spännande, spackling och slipning, småjobb. Jag kommer väl ta lite bilder men vi får se om jag väntar med en uppdatering tills det verkligen hänt något intressant att titta på.

RSS 2.0